Examenul medical al salariatilor:obligatiile angajatorilor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

HG nr.355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor prevede ca supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.

Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt:

  • examenul medical la angajarea în muncă
  • examentul de adaptare, periodic, la reluarea activităţii
  • supraveghere specială şi
  • promovarea sănătăţii la locul de muncă.

Obligaţiile angajatorilor

Angajatorul trebuie să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătăţii lucrătorilor.

Evaluarea riscului asupra sănătăţii se actualizează dacă s-au produs schimbări semnificative din cauza cărora evaluarea ar fi depăşită sau atunci când rezultatele supravegherii sănătăţii o impun.

Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Sanctiuni

Nerespectarea dispozițiilor art.13 lit. j din Legea nr.319/2006 a securității și sănătății în muncă, actualizată, cu privire la neasigurarea de către angajatori a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de muncă și a controlului medical periodic al lucrătorilor, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Articole similare

Comentariul tau aici